2009. augusztus 12., szerda

Angol szleng - a nyelv hanyatlása vagy fejlődése?!


Az angol nyelvtanulás során előbb vagy utóbb mindannyian szembesülünk az angol szleng problémájával.
Szleng - kiejtés és írás. Káosz vagy fejlődés?
Tulajdonképp egy kicsit ez is az is. Sok tanulónak és nyelvtanárnak törik bele a bicskája. Ha máskor nem - éles bevetésen. Amikor meg kell érteni - nem feltétlen a gettólakót Harlemben - hanem mondjuk a londoni taxist.
Érdekes kérdéseket vet fel és nem könnyű eligazodni a nyelvtanítás palettáján - hiszen sok nyelviskola nem is taglalja a tárgykört. A probléma - ha annak nevezzük - nem egyik napról a másikra ütötte fel a fejét.
A népesség írási és olvasási képessége egyre romlik. Folyamatosan - évről-évre. Évtizedről-évtizedre.
Számos statisztika mutatja azt, hogy a funkcionális írástudatlanság a végzős középiskolások egyre nagyobb százalékánál mutatkozik.
A funkcionális analfabetizmus az a jelenség, hogy a betűk és hangok jelentését ismerő személyek, (vagyis akik elvileg képesek olvasni) mégsem képesek megérteni, hogy mit olvasnak. Ijesztő, hogy az ettől szenvedő emberek aránya egyre nő.
Mit tehet a nyelvtanár - legyen akár divatos online angol tanulás vagy iskolai oktatás? Ez egy másik bejegyzés témája - másutt. De hogy mit tehet a nyelvtanuló - az közel sem olyan nehéz. Az egyik dolog, hogy beszéljen gondolkodjon egyszerűbben. A probléma így megmarad - de van rá egy szőnyegalásöprős megoldás.
Figyelembe véve ezt és az általános információ dömpinget, egyértelművé válik, hogy EGYSZERŰEN kell fogalmazni. A lehető LEGEGYSZERŰBBEN.

Közérthetően kell olvasni, lehet, hogy LIGETI BIOFŰ kapszuláról beszélsz. Eredményesebb leszel, ha rövid, tömör mondatokban fejezed ki magad. Úgy fogalmazol, hogy mindez követhető legyen - még a laikusok számára is.
Nem csak angolul - magyarul is.
Talán túl egyszerű - tanácsot adni az egyszerűségről. Amint írni, beszélni kezdesz angolul, meglátod, hogy mégsem az. Hajlamos leszel elragadtatni magad és a kelleténél tudományosabb szakszerűséggel nyilatkozni.

Ezzel szemben írásban, hivatalos szövegeknél, a NYELVTANI PONTOSSÁGNAK nagy jelentősége van. Nyelvtani fiaskókkal telezsúfolt írásokat senki sem vesz komolyan.
Ez a rövid bejegyzés az egyszerű kifejezés módot dicséri. Angol és magyar nyelven egyaránt.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése